lördag, november 29, 2008

1 december



Världs-aids-dagen. Det här är en viktig dag. Folk behöver påminnas om den här sjukdomen, att den finns där ute och att den fortfarande sprids. I Afrika är den bortom kontroll. Och giriga läkemedelsbolag ser till att de som är sjuka inte har råd med den medicin som krävs, vilket ger utrymme för kvacksalvare av rent vansinniga mått. Helbrägdagörare som säger sig bota sjukdomen med andefördrivning får de sjuka att tro sig blivit friska, varvid de smittar andra. Och att skydda sig och andra genom att använda kondom är inget som rekommenderas av högljudda representanter från vissa kyrkliga "samfund", mr Påve känn dig träffad...

I Sverige lever ca 4500 med HIV, det pratas om riskbeteende och sådant, och visst oskyddat sex med vem som helst kan leda till smitta av de olika könssjukdomarna, HIV inkluderat. Men vad jag förstått det som så har sexualundervisningen i skolorna blivit allt mer frånvarande, i vissa fall ges den genom ett studiebesök på den lokala ungdomsmottagningen.

Vafan? Sex hör livet till, sex är pinsamt, härligt och välgörande. Men ta då för fasen bort den här kvasimoraliska attityden som skapats om sex och ungdomar och se saken som den är. Ungodmar har sex, vilket innebär att de i sin okunskap kan riskera att bli smittade av könssjukdomar. Lär dem hur de undviker det, utan att tjata om att de måste avstå. Det som vuxna säger att man inte bör göra, det är det som är roligast att göra.

Avslutar med ett par videor varav den ena är lite mer "in your face" ala Queen+ Paul Rodgers; "Say it's not true" medan den andra är en av kampanjsångerna - och en välbekant sådan också med U2; "One", denna gång live från Live-8 galan 2005.



Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida